rondleiden verlichte geesten & elegante adel

Verlichte geesten en elegante adel
van keizerin Maria-Theresia tot keizer Napoleon

In het kielzog van grote broer Luik ontluikt in de steden van het graafschap Namen een cultuur geïnspireerd door het verlichte Frankrijk. De oude landadel en de nieuwe geldadel herbouwen hun kille middeleeuwse burchten tot gastvrije zomerresidenties. Het Ancien Régime komt langzaam op de helling te staan. Wanneer de Franse Revolutie door de Zuidelijke Nederlanden raast, verandert alles plots. Kloosters vallen onder de sloophamer of worden verkocht, kerken worden tempels van de Rede. Maar het latere België verliest zijn aantrekkingskracht niet, zelfs keizer Napoleon komt op bezoek. 


Dit thema leent zich ook uitstekend voor een toer in de Maasvallei langs verschillende locaties.

kasteel van Freÿr

kasteel van Freÿr

In een bocht van de Maas verdedigt de middeleeuwse burcht van Freÿr de grenzen van het graafschap Namen. Na een totale verwoesting in 1554 verrijst een nieuw slot uit de as. Twee eeuwen later zijn de oorlogen uitgewoed. De graven de Beaufort-Spontin bouwen hun kasteel om tot een comfortabele zomerresidentie. Geïnspireerd door Frankrijk en dan vooral Versailles, leggen zij een smaakvolle tuin aan. Het klassieke tuinpaviljoen met fraai zicht op de schilderachtige Maasvallei vormt de kers op de taart.


Meer informatie over het kasteel van Freÿr vindt u hier.

Wat? een bezoek te voet aan kasteel en tuin

Duur? 2u

Extra kosten? - inkomprijs kasteel van Freÿr

Namen
van keizerin Maria-Theresia tot keizer Napoleon

Omstreeks 1750 luwt de oorlog in de Zuidelijke Nederlanden. Rust en welvaart keren terug. De stad Namen ontwikkelt zich van een middeleeuwse versterkte site tot een moderne stad. Rondom de bisschop groeit een fraaie wijk. De landadel bouwt elegante stadswoningen. Pleinen brengen licht en lucht. Als hoofdstad van het Franse departement Sambre-et-Meuse groeit Namen uit haar oude omwalling.

Ter afsluiting van onze wandeling door de 'verlichte' 18de eeuw strijken we neer in een van de beste biercafés van Wallonië.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? 3u

Mogelijke extra's - drankje ter afsluiting in café Barnabeer

Promenade des Remparts | naar Augustin de Saint-Aubin | ca. 1761 | Rijksmuseum Amsterdam | inv. RP-P-OB-42.959
het Grand Canal | Jardins d'eau d'Annevoie

Jardins d'eau d'Annevoie

Verscholen in de vallei van de Rouillon spiegelt het kasteel van Annevoie zich in zijn vijver. Het geslacht de Montpellier, een welstellende dynastie van maîtres de forges, verbouwt de middeleeuwse burcht tot een elegant buitenverblijf. Vanaf 1760 ontwerpt Charles-Alexis de Franse tuin dooraderd met waterpartijen. Zijn zoon en nazaten voegen er een romantische Engelse dimensie aan toe. De watertuin is waarlijk een van de mooiste 18de-eeuwse tuinen van België. Zowel de prille lente, de stralende zomer als de stemmige herfst zullen u charmeren.


Meer informatie over de Jardins d'eau d'Annevoie vindt u hier.

Wat? - een bezoek te voet

Duur? - 2u

Extra kosten? inkomprijs Jardins d'eau d'Annevoie