rondleiden eeuwige rust

Eeuwige rust in de Vallée de la Haute-Meuse

In de dorpjes van de Maasvallei gaan vaak verstilde kerkhoven schuil. Met een geringe bevolking zijn de eeuwige rustplaatsen niet uit hun voegen gebarsten. Hier kuieren we langs opzichtige grafmonumenten en bescheiden kruisen. Het uitdijende kerkhof van Dinant is geheel anders. Gelegen op een fors hellend terrein ligt een haast chaotisch kerkhof met een rijkdom aan grafkelders, tombes en ornamenten. Dit funerair erfgoed wacht geduldig uw bezoek af.


Dit thema leent zich ook uitstekend voor een toer in de Maasvallei langs verschillende locaties.

gietijzeren kruis | kerkhof Bouvignes

Eeuwige rust in Bouvignes

Eeuwenlang had de dood zijn plaats binnen de dorpsgemeenschap. Volgens de Oostenrijkse keizer Jozef II en de Franse keizer Napoleon is een begraafplaats rond de kerk een broeihaard van bacteriën. De Belgische burgemeester verplaatst de eeuwige rustplaats buiten de dorpskern, veilig uit het zicht. Een nieuwe burgerlijke begrafeniscultuur ontstaat. Ondanks de meer democratische maatschappij blijven de klasseverschillen onverminderd gelden.

De wandeling voert ons van de middeleeuwse kerk naar het huidige kerkhof langsheen getuigenissen van de immer rondwarende dood.


Op voorafgaandelijke aanvraag kan een bezoek aan de Sint-Lambertuskerk gebracht worden.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? 2u | 3u