een niet-limitatieve greep uit mijn lezingen

Abonneer u op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van toevoegingen.

Broncho Bill | nr. 10 | 1948

Stoere cowboys en listige Indianen in de strip

Op het ritme van de Hollywood western galopperen flinke cowboys achter bloeddorstige Indianen. Vanaf de fifties gaat het er wat beschaafder aan toe. Geïnspireerd door Sergio Leone schieten de cowboys eind jaren zestig pijnlijk raak. Tegenwoordig draaft de westernstrip op vele prairies. Zelfs Lucky Luke beleeft zijn derde jeugd. 

De klassiekers van het beeldverhaal wereldwijd

Nu puilen strips uit alle winkelrekken. Ooit was het anders. Het bos door de bomen zien, is haast onmogelijk. Toch gaan we op zoek naar de universele klassiekers van het beeldverhaal. Uiteraard zijn onze eigenste Kuifje en Suske & Wiske van de partij. Maar ken je ook Little Nemo en Krazy Kat? De zoektocht presenteert strips die het genre vernieuwen en anderen inspireren.

Krazy Kat | George Herriman | 1918
De Sluipende Dood | illustratie Stef Van Stiphout | Vlaamse Filmpjes nr. 1213 | 1976

Stef Vanstiphout, een eigenzinnig illustrator

Als kind heeft u vast wel eens een kinderboek uitgegeven door Van In gelezen. Of hield u meer van de actie van Lassie, Bonanza of de Texas Rangers? Dan zit er bij u wellicht een tekening van Stef Vanstiphout op het netvlies gebrand. Tijdens de jaren 1960 en 1970 was deze in Hasselt geboren illustrator één van de beste in Vlaanderen. Vanstiphout durfde vaak verrassend uit de hoek komen. Hij liet zich inspireren door de beste Nederlandse jeugdboekillustrators, maar evenzeer door spetterende filmaffiches. Hij is ongetwijfeld één van de meest veelzijdige en eigenzinnige tekenaars van zijn generatie, met een zeer divers en kwaliteitsvol oeuvre van boekcovers, cartoons, strips en illustraties. Met deze lezing breng ik hem graag weer even voor het voetlicht.

Zalig dromen van vervlogen tijden

een fraai gestoffeerde lezing over het wel en wee in enkele van de mooiste neogotische kastelen van West-Europa

Architect Pierre Cuypers verbouwt voor baron Etienne de voorvaderlijke kasteelruïne tot het luisterrijke Kasteel de Haar waar middeleeuwse traditie en eigentijds societyleven hand in hand gaan. In het Franse Château Pierrefonds, hét voorbeeld voor alle neogotische kastelen, hoopt Napoleon III zijn keizerlijke ambities te verankeren in een koninklijke burcht. De Duitse keizer Wilhelm II sluit in het Schloss Hohkönigsburg een verbond met de illustere dynastieën van de Hohenstaufen en de Habsburgers. Beide keizerlijke dromen verdampen bij hun nederlaag op het slagveld. In het bescheiden kasteel van Loppem leeft het kroostrijke gezin van Caloen in middeleeuwse devotie. 

Vol van glorie, voorouderlijke trots, vrolijke feesten, smakelijke diners en intiem gebed blijven deze publiek toegankelijke kastelen duizenden bezoekers nog steeds verbazen. Anekdotes van uitbundig vertier, politiek vertoon, familiale intimiteit en stil verdriet brengen de kasteelheren én hun echtgenotes tot leven. 

kasteel van Pierrefonds | Rijksmuseum Amsterdam | inv. RP-F-F01210-BL