rondleiden Bouvignes

Bouvignes...

een duik in de échte middeleeuwen

Bouvignes

Bouvignes in vogelvlucht

ooit de tweede belangrijkste stad van het graafschap Namen, nu een pittoresk middeleeuws pareltje aan de Maas


In het dorpje Bouvignes is de tijd haast blijven stilstaan. Via middeleeuwse straatjes wandelen we langs een imposante gotische kerk en ontdekken we stadspoorten, een omwalling en een glimp van het grafelijke kasteel. Op gepaste afstand van het marktplein verblijft de adel in een fraai kasteel of rustig op het stemmige kerkhof. Kortom, de tijd van toen...


Te boeken met of zonder bezoek aan het Maison du patrimoine médiéval mosan.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? - 1u | 2u | 3u

Maison du patrimoine médiéval mosan

Oude huizen, een rijk patrimonium, ambachten met traditie en de fameuze koperslagers. Treed binnen in het Maison du patrimoine médiéval mosan en neem een duik in de bewogen geschiedenis van de Maasvallei. Ontdek de rivier, de stad en het kasteel, leef mee met de middeleeuwse inwoners, hun religieuze en funeraire gebruiken, en leer het fijne kennen van de keramiek en de dinanderie. Laat je verrassen door de permanente presentatie met maquettes, multimedia, originele illustraties en authentieke archeologische vondsten. 

Naar keuze bezoeken we ook de tijdelijke tentoonstelling.


Meer informatie over het MPMM vindt u hier.

Wat? - een museumbezoek te voet

Duur? - 11u30

Extra kosten? - inkomprijs MPMM

Maison du patrimoine médiéval mosan | MPMM | Bouvignes | G. Focant@SPW-AWaP
Porte de La Val en Sint-Lambertuskerk | Bouvignes | ca. 1900

Bouvignes in de middeleeuwen

Sinds 1213 is Bouvignes de tweede stad in het graafschap Namen. Rond het grafelijke kasteel en de versterkte kerk groeit een bedrijvige gemeenschap van kopergieters, leerlooiers en pottenbakkers. Bouvignes verdedigt zich met omwallingen en het stoere fort Crèvecoeur tegen het naburige vijandelijke Dinant. Langs middeleeuwse steegjes ontdekken we het stadje zoals het meer dan vijfhonderd jaar geleden was.


Te boeken met of zonder bezoek aan het Maison du patrimoine médiéval mosan.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? 1u30 | 2u | 3u

Bouvignes goed verdedigd

In 1554 vernietigt het Franse leger van Henri II het versterkte Bouvignes. De stad verglijdt in een eeuwenlange sluimer, ver weg van de grote modernisering. Vanaf 1900 komen de ruïnes van de middeleeuwse verdediging aan het licht. Twee toegangspoorten, een omwalling met gracht, een versterkte kerk, ... het zijn stille getuigen van de glorietijd van Bouvignes. Boven het stadje torent de ruïne van het fort Crèvecoeur. Langs een smalle wegel treden we in de voetsporen van krijgshaftige soldaten en dappere jonkvrouwen. 


Te boeken met of zonder bezoek aan het Maison du patrimoine médiéval mosan.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? - 2u

binnen in het fort Crèvecoeur | Bouvignes
ingang kerkhof Bouvignes

Eeuwige rust in Bouvignes

Eeuwenlang had de dood zijn plaats binnen de dorpsgemeenschap. Volgens de Oostenrijkse keizer Jozef II en de Franse keizer Napoleon is een begraafplaats rond de kerk een broeihaard van bacteriën. De Belgische burgemeester verplaatst de eeuwige rustplaats buiten de dorpskern, veilig uit het zicht. Een nieuwe burgerlijke begrafeniscultuur ontstaat. Ondanks de meer democratische maatschappij blijven de klasseverschillen onverminderd gelden.

De wandeling voert ons van de middeleeuwse kerk naar het huidige kerkhof langsheen getuigenissen van de immer rondwarende dood.


Op voorafgaandelijke aanvraag kan een bezoek aan de Sint-Lambertuskerk gebracht worden.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? 2u | 3u