agenda

Wat staat er op de agenda van Fourneau de Monia?

​Expo in de Fourneau

​Het water van Monia tot Jaffa

Insolitus

Trans-Fer

Stap binnen in een wereld van water en vuur. Op de unieke locatie van Fourneau de Monia ontdek je de verschillende toepassingen van het bronwater van het onderaardse stroompje de Moniat. Sta oog in oog met metaalbewerkers uit 1866 die u een zeldzame blik op hun werk gunnen.

Het is tegelijkertijd het uitgelezen moment om de graag geziene fotograaf Anthony De Meyere te (her)ontdekken.

Wanneer? - 8 juni - 29 september 2019

Open? zaterdag & zondag van 13u tot 17u30 | tijdens de week op afspraak

Prijs? - gratis toegang (vrije gift)

Waar? Moniat 3 | 5540 Waulsort

Extra kleine uitspanning met de magistrale bieren Climax en Census van brouwerij Hoplinter, vers lokaal fruitsap van Vergers & Ruchers Mosans, en smakelijke droge worstjes van beenhouwer Du Rocher Bayard

Toegankelijkheid       

​​Het water van Monia tot Jaffa

Wat heden ten dagen een fotogeniek gehucht is, was tot eind vorige eeuw een ongemeen bedrijvige site. Moniat verwerft faam met de bouw van zijn hoogoven aan het begin van de 16de eeuw. De kleine vlakte aan de oever van de Maas blijkt ideaal voor ijzerproductie: de bron van de Moneau – "Moniat" in het Waals – voedt de bassins voor het wassen van het ijzererts en laat het waterrad van de blaasbalg van de oven draaien. Daarnaast wordt het bronwater gebruikt om diverse dranken te bereiden. In de 18de eeuw bestaat er naast de hoogoven een jeneverstokerij. Na hun verdwijning begint men met het bottelen van het pure water, door officiële analyse gezond verklaard. Het interbellum ziet de opkomst van de familie Franck, fabrikanten van de waters en limonades "Moniat" en de fruitsappen "Jaffafruit".

Maar het zijn niet enkel de mensen die profiteren van het heldere water van de Moniat. De bron voedt een oude arm van de Maas waar de bevers spelen en de vissen paaien.

 

De tentoonstelling is één van de activiteiten van Au fil des sources. Hastière, terre d’eau, een uniek samenwerkingsproject van vier toeristische spelers in Hastière in het kader van het themajaar Waterrijk Wallonië 2019.

​Insolitus

Is het realiteit? Is het zinsbegoocheling? Wie zal het zeggen ... Eén ding is zeker: de foto's van Anthony De Meyere laten je niet onberoerd en zuigen je mee in een buitengewone wereld.

Nieuwsgierig? www.ademey.be

Grande Collecte | 15/09/2019

FR
NL
FR

L'Atelier de l'Imagier et Fourneau de Monia font équipe pour (re)valoriser le patrimoine métallurgique de la Vallée de la Meuse. Comme préparation nous organisons une première campagne de numérisation lors de la Grande Collecte le 15 septembre 2019.


Tout le monde est le bienvenu à apporter des documents, photos ou objets rélatifs à la l'industrie métallurgique (artisanale) de la région entre Namur et Givet. Le tout sera numérisé sur place au Fourneau afin que vous pourriez le ramener chez vous après. 


Et même si vous ne pouvez pas nous enchanter avec du matériel, vous êtes le bienvenu pour goûter déjà le projet et fouiller dans la base de donnée contenant les noms de familles de cette région parties pour la Suède au 17ième siècle.

Quand ? - dimanche 15 septembre 2019 de 13h00 à 18h30

Où ? - Fourneau de Monia

Infos 0032 475 27 95 56 | télécharger l'invitation

NL

Atelier de l'Imagier en Fourneau de Monia slaan de handen in elkaar om het metaalnijverheidserfgoed van de Maasvallei te (her)waarderen. Ter voorbereiding organiseren we een eerste digitaliseringsactie tijdens de Grande Collecte op 15 september 2019. 


Iedereen is welkom om documenten, foto's of objecten binnen te brengen die gerelateerd zijn aan de (artisanale) metaalnijverheid in de regio tussen Namen en Givet. Alles wordt ter plaatse in de Fourneau gedigitaliseerd zodat u het weer mee naar huis kan nemen. 


Ook indien u ons niet kan verblijden met materiaal, bent u van harte welkom om een voorproefje te krijgen van het project en te neuzen in de database met "metaal-families" die in de 17de eeuw vanuit deze streek naar Zweden vertrokken zijn. 

Wanneer? - zondag 15 september 2019 van 13u00 tot 18u30

Waar? - Fourneau de Monia

Info - 0032 475 27 95 56 | download de uitnodiging (FR)

Grande Collecte 15 septembre 2019 @ Fourneau de Monia

Begeleide wandeling

​Eeuwige rust in Waulsort en Hastière 

Een wandeling over de kerkhoven van Waulsort en Hastière-Lavaux. Het traject tussen de 2 dorpen gebeurt met eigen auto of fiets.

Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

Wat? - een begeleide wandeling in het Nederlands door Frank Huygens

Wanneer? - 27 oktober 2019

Prijs? - 3 euro

Waar? - vertrek op de parking aan het voormalige station van Waulsort

Info & reservering Reserveren verplicht via het Office du Tourisme de Hastière-sur-Meuse | rue Marcel Lespagne 27 | 5540 Hastière-Lavaux | 0032 82 64 44 34 |

tourismehastiere@scarlet.be www.hastiere-tourisme.be