agenda

Wat staat er op de agenda van Fourneau de Monia?

​Expo in de Fourneau

​Het water van Monia tot Jaffa

Insolitus

Trans-Fer

Stap binnen in een wereld van water en vuur. Op de unieke locatie van Fourneau de Monia ontdek je de verschillende toepassingen van het bronwater van het onderaardse stroompje de Moniat. Sta oog in oog met metaalbewerkers uit 1866 die u een zeldzame blik op hun werk gunnen.

Het is tegelijkertijd het uitgelezen moment om de graag geziene fotograaf Anthony De Meyere te (her)ontdekken.

Wanneer? - 8 juni - 29 september 2019

Open? zaterdag & zondag van 13u tot 17u30 | tijdens de week op afspraak

Prijs? - gratis toegang (vrije gift)

Waar? Moniat 3 | 5540 Waulsort

Extra kleine uitspanning met de magistrale bieren Climax en Census van brouwerij Hoplinter, vers lokaal fruitsap van Vergers & Ruchers Mosans, en smakelijke droge worstjes van beenhouwer Du Rocher Bayard

Toegankelijkheid       

​​Het water van Monia tot Jaffa

Wat heden ten dagen een fotogeniek gehucht is, was tot eind vorige eeuw een ongemeen bedrijvige site. Moniat verwerft faam met de bouw van zijn hoogoven aan het begin van de 16de eeuw. De kleine vlakte aan de oever van de Maas blijkt ideaal voor ijzerproductie: de bron van de Moneau – "Moniat" in het Waals – voedt de bassins voor het wassen van het ijzererts en laat het waterrad van de blaasbalg van de oven draaien. Daarnaast wordt het bronwater gebruikt om diverse dranken te bereiden. In de 18de eeuw bestaat er naast de hoogoven een jeneverstokerij. Na hun verdwijning begint men met het bottelen van het pure water, door officiële analyse gezond verklaard. Het interbellum ziet de opkomst van de familie Franck, fabrikanten van de waters en limonades "Moniat" en de fruitsappen "Jaffafruit".

Maar het zijn niet enkel de mensen die profiteren van het heldere water van de Moniat. De bron voedt een oude arm van de Maas waar de bevers spelen en de vissen paaien.

 

De tentoonstelling is één van de activiteiten van Au fil des sources. Hastière, terre d’eau, een uniek samenwerkingsproject van vier toeristische spelers in Hastière in het kader van het themajaar Waterrijk Wallonië 2019.

​Insolitus

Is het realiteit? Is het zinsbegoocheling? Wie zal het zeggen ... Eén ding is zeker: de foto's van Anthony De Meyere laten je niet onberoerd en zuigen je mee in een buitengewone wereld.

Nieuwsgierig? www.ademey.be

2020

​Nieuwe uitstappen zijn volop in de maak!

Hou de website in de gaten of abonneer je op de nieuwsbriefom op de hoogte te blijven van de komende rondleidingen, wandelingen, tentoonstellingen en dies meer.

Begeleide wandeling | 27 oktober 2019

​Eeuwige rust in Waulsort en Hastière 

In de dorpjes van de Maasvallei gaan vaak verstilde kerkhoven schuil. Aangezien in dit stukje Waalse hinterland de bevolking niet overhand afneemt, zijn de eeuwige rustplaatsen vaak gevrijwaard gebleven van ingrijpende kaalslag of explosieve groei.

Eeuwenlang had de dood zijn plaats binnen de dorpsgemeenschap, rond de kerk. Volgens de keizers Jozef II en Napoleon I is een kerkhof echter een broeihaard van bacteriën. De Belgische burgemeesters verplaatsen de begraafplaatsen buiten de dorpskern, veilig uit het zicht. Een nieuwe burgerlijke begrafeniscultuur ontstaat. Ondanks de meer democratische maatschappij blijven de klassenverschillen onverminderd gelden.

De wandeling stelt beide types voor. Het pittoreske Waulsort herbergt een kleine begraafplaats op een boogscheut van de parochiekerk. Het is een typisch voorbeeld van een bescheiden maar authentiek Waals dorpskerkhofje. De dodenakker van Hastière-Lavaux daarentegen ligt, net als grote broer Dinant-Foqueux, genesteld op een helling een eindje buiten het centrum. Aan zijn voet kabbelt de schilderachtige Feron.

De tocht leidt langs fraaie gietijzeren kruisen, zeldzame blikken grafdozen, oudstrijdersmonumenten, neogotische grafkapellen en een brede waaier aan symbolen. Lokale geschiedenis, kunstzinnig erfgoed en funeraire symboliek verweven zich tot een groot verhaal in dit kleine hoekje van de Maasvallei.

Wat? - een begeleide wandeling in het Nederlands door Frank Huygens

Wanneer? - 27 oktober 2019

Prijs? - 3 euro

Waar? - vertrek op de parking aan het voormalige station van Waulsort | het traject tussen de 2 dorpen gebeurt met eigen auto of fiets

Info & reservering Reserveren verplicht via het Office du Tourisme de Hastière-sur-Meuse | rue Marcel Lespagne 27 | 5540 Hastière-Lavaux | 0032 82 64 44 34 |

tourismehastiere@scarlet.be www.hastiere-tourisme.be

bekijk de detailfiche van de wandeling (OTH)