agenda

Wat staat er op de agenda van Fourneau de Monia?

de Lesse bij Anseremme in wintertijd

Lezing

Le Fourneau de Monia à Waulsort, le dernier des hauts-fourneaux dans la vallée mosane

Derrière les murs d’une ancienne brasserie se cachent les vestiges imposants d’un haut-fourneau d’antan. Créé vers 1502-1507, son feu transforme le minerai de fer pendant des siècles sous plusieurs familles distinguées de maîtres de forges. Le haut-fourneau de Monia connait son apogée sous la direction de la famille Amand, résidant à Bouvignes. La masse ardente s’y éteint définitivement en 1864 sous la pression de la sidérurgie en Liège et en Hainaut ; elle fut un des derniers bastions de la métallurgie artisanale en Namur.

Grâce à la combinaison de documents connus et inédits, de photos et de recherches in situ, le complexe industriel reprendra son feu devant vos yeux.

Wat? - een lezing in het Frans door Frank Huygens

Wanneer? 15 maart 2019 om 18u00

Waar? Maison du patrimoine médiéval mosan | Place du Bailliage 16 | 5500 Bouvignes

Prijs? - 2,00 euro / persoon

Info & reservaties - info@mpmm.be | +32 82 223616 | www.mpmm.be

Lezing

De Monia à Jaffa, l'histoire d'un petit hameau de Waulsort

Situé dans l’ombre des rochers de Moniat, le tout petit hameau de Moniat entre aux annales au début du 16e siècle avec la création d’un haut-fourneau. Après sa fermeture, les bâtiments se transforment en ferme de la famille Delacharlerie, en hôtel-restaurant Le Clos de Monia, en atelier d’embouteillage L’O de Moniat, puis en fabrique de limonades/dépôt de boissons Brasserie Louis Franck et enfin en l’entreprise Moniafruit Company des jus de fruits Jaffafruit. 

A l’aide de documents inédits, d’objets et d’une série de photos remarquable sorties des Archives Albert Wayens, le hameau animé revit devant vos yeux.

Wat? - een lezing in het Frans door Frank Huygens

Wanneer? 26 april 2019 om 19u30

Waar? Villa 1900 | Rue des Jardins | 5540 Waulsort

Info & reservaties - www.waulsort.be

Begeleide wandeling

Bronnen brengen leven in Moniat en Freÿr

Een industriële site en een kasteel in Waulsort, wat kan meer verschillend zijn? En toch, Moniat en Freÿr zijn historisch nauw met elkaar verweven. Niet enkel behoorde Moniat tot de heerlijkheid Freÿr, hun beider aantrekkingskracht en rijkdom vloeien voort uit hun nabijgelegen bronnen. Ontdek hoe nijverheid tot ontspanning leidt en wat voor een goed geoliede machine een adellijk kasteel wel niet is.

We beginnen met een bezoek aan de 18de-eeuwse hoogoven en de tentoonstelling Het water van Monia. Daarna kuieren we door het gehucht op zoek naar de verborgen overblijfselen van de nijverheid van weleer. Vervolgens wandelen we via een oude boswegel naar boven waarna we via dChemin des Bateliers rustig afdalen naar de Source de La Rochette, de bron van Freÿr. De route slingert zich verder naar de Maasoever waar het kasteel en de tuin van Freÿr ons in al hun glorie opwachten. Na het bezoek stappen we via de oude spoorweg terug naar Moniat.

Wat? - een begeleide wandeling in het Nederlands door Frank Huygens

Wanneer? 9 juni 2019 om 14u30

Waar? Moniat

Info & reservaties - informatie volgt

Begeleide wandeling

Moniat, een gehucht tussen rots en rivier

Tot 1980 was het onooglijke gehucht Moniat (Waulsort-Hastière) een bedrijvige site gevoed door het heldere water van het ondergrondse stroompje de Monia. Stap met ons mee en laat je verrassen door onvermoede nijverheden en rustgevende natuur.

We beginnen met een bezoek aan de 18de-eeuwse hoogoven en de tentoonstelling Het water van Monia. Vervolgens kuieren we door het gehucht op zoek naar de verborgen overblijfselen van de nijverheid van weleer. Om af te sluiten zetten we er de pas in en wandelen via een oude boswegel naar de top van de rotsen van Moniat, waar we verbluft worden door het weidse uitzicht.

Wat? - een begeleide wandeling in het Nederlands door Frank Huygens

Wanneer? - 28 juli 2019 om 14u30

Waar? Moniat

Info & reservaties - informatie volgt

Begeleide wandeling

Au fil des sources, entre le fleuve et le ruisseau

Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor het volledige programma van deze daguitstap, een samenwerking van Fourneau de Monia, Maison du Patrimoine Hastière, Villa 1900 - Waulsortium en Château de Freÿr.

Wat? - een begeleide dagwandeling in het Frans

Wanneer? - 25 augustus 2019

Waar? - Hastière

Info & reservaties - informatie volgt