agenda

Wat staat er op de agenda van Fourneau de Monia?

​Expo in de Fourneau

​Het water van Monia tot Jaffa

Insolitus

Stap binnen in een wereld van water en vuur. Op de unieke locatie van Fourneau de Monia ontdek je de verschillende toepassingen van het bronwater van het onderaardse stroompje de Moniat. 

Het is tegelijkertijd het uitgelezen moment om de graag geziene fotograaf Anthony De Meyere te (her)ontdekken.

Wanneer? - 8 juni - 29 september 2019

Open? zaterdag & zondag van 13u tot 17u30 | tijdens de week op afspraak

Prijs? - gratis toegang (vrije gift)

Waar? Moniat 3 | 5540 Waulsort

Extra kleine uitspanning met de magistrale bieren Climax en Census van brouwerij Hoplinter, vers lokaal fruitsap van Vergers & Ruchers Mosans, en smakelijke droge worstjes van beenhouwer Du Rocher Bayard

Toegankelijkheid       

​​Het water van Monia tot Jaffa

Wat heden ten dagen een fotogeniek gehucht is, was tot eind vorige eeuw een ongemeen bedrijvige site. Moniat verwerft faam met de bouw van zijn hoogoven aan het begin van de 16de eeuw. De kleine vlakte aan de oever van de Maas blijkt ideaal voor ijzerproductie: de bron van de Moneau – "Moniat" in het Waals – voedt de bassins voor het wassen van het ijzererts en laat het waterrad van de blaasbalg van de oven draaien. Daarnaast wordt het bronwater gebruikt om diverse dranken te bereiden. In de 18de eeuw bestaat er naast de hoogoven een jeneverstokerij. Na hun verdwijning begint men met het bottelen van het pure water, door officiële analyse gezond verklaard. Het interbellum ziet de opkomst van de familie Franck, fabrikanten van de waters en limonades "Moniat" en de fruitsappen "Jaffafruit".

Maar het zijn niet enkel de mensen die profiteren van het heldere water van de Moniat. De bron voedt een oude arm van de Maas waar de bevers spelen en de vissen paaien.

 

De tentoonstelling is één van de activiteiten van Au fil des sources. Hastière, terre d’eau, een uniek samenwerkingsproject van vier toeristische spelers in Hastière in het kader van het themajaar Waterrijk Wallonië 2019.

​Insolitus

Is het realiteit? Is het zinsbegoocheling? Wie zal het zeggen ... Eén ding is zeker: de foto's van Anthony De Meyere laten je niet onberoerd en zuigen je mee in een buitengewone wereld.

Nieuwsgierig? www.ademey.be

Begeleide wandeling

​​​Bronnen van leven in Moniat en Freÿr

Een industriële site en een kasteel in Waulsort, wat kan meer verschillend zijn? En toch, Moniat en Freÿr zijn historisch nauw met elkaar verweven. Niet enkel behoorde Moniat tot de heerlijkheid Freÿr, hun beider aantrekkingskracht en rijkdom vloeien voort uit hun nabijgelegen bronnen. Ontdek hoe nijverheid tot ontspanning leidt en wat voor een goed geoliede machine een adellijk kasteel wel niet is.

We beginnen met een bezoek aan de 18de-eeuwse hoogoven en de tentoonstelling Het water van Monia tot Jaffa. Daarna kuieren we door het gehucht op zoek naar de verborgen overblijfselen van de nijverheid van weleer. Vervolgens wandelen we via een oude boswegel naar boven waarna we via dChemin des Bateliers rustig afdalen naar de Source de La Rochette, de bron van Freÿr. De route slingert zich verder naar de Maasoever waar het kasteel en de tuin van Freÿr ons in al hun glorie opwachten. Hierna stappen we via de oude spoorweg terug naar Moniat.

Wat? - een begeleide wandeling in het Nederlands door Frank Huygens

Wanneer? 9 juni 2019 om 14u30 | duur ca. 3,5 uur

Prijs? - 3 euro

Aantal deelnemers? - maximum 25 deelnemers

Extra - dineren in restaurant Le Vieux Waulsort na afloop van de wandeling (optie - reservering verplicht)

Info & reservering - Reserveren verplicht via het Office du Tourisme de Hastière-sur-Meuse | rue Marcel Lespagne 27 | 5540 Hastière-Lavaux | 0032 82 64 44 34 | tourismehastiere@scarlet.be www.hastiere-tourisme.be

Begeleide wandeling

​Moniat, een gehucht tussen rots en rivier

Tot 1980 was het onooglijke gehucht Moniat (Waulsort-Hastière) een bedrijvige site gevoed door het heldere water van het ondergrondse stroompje de Monia. Stap met ons mee en laat je verrassen door onvermoede nijverheden en rustgevende natuur.

We beginnen met een bezoek aan de 18de-eeuwse hoogoven en de tentoonstelling Het water van Monia tot Jaffa. Vervolgens kuieren we door het gehucht op zoek naar de verborgen overblijfselen van de nijverheid van weleer. Om af te sluiten zetten we er de pas in en wandelen via een oude boswegel naar de top van de rotsen van Moniat, waar we verbluft worden door het weidse uitzicht.

Wat? - een begeleide wandeling in het Nederlands door Frank Huygens

Wanneer? - 28 juli 2019 om 14u30 | duur ca. 3,5 uur

Prijs? - 3 euro

Aantal deelnemers? - maximum 25 deelnemers

Info & reservering Reserveren verplicht via het Office du Tourisme de Hastière-sur-Meuse | rue Marcel Lespagne 27 | 5540 Hastière-Lavaux | 0032 82 64 44 34 

tourismehastiere@scarlet.be www.hastiere-tourisme.be

Begeleide wandeling

​Au fil des sources, entre le fleuve et le ruisseau

Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor het volledige programma van deze daguitstap in het kader van Au fil de sources. Hastière, terre d'eau, een samenwerkingsproject van Fourneau de Monia, Maison du Patrimoine Hastière, Villa 1900 - Waulsortium en Château de Freÿr.

Wat? - een begeleide dagwandeling in het Frans, compleet met ontbijt, lichte lunch en vieruurtje

Wanneer? - 25 augustus 2019

Prijs? - 35 euro (inclusief ontbijt, lichte lunch, vieruurtje, toegang tot de sites)

Waar? - Hastière

Info & reservering Reserveren verplicht via het Office du Tourisme de Hastière-sur-Meuse | rue Marcel Lespagne 27 | 5540 Hastière-Lavaux | 0032 82 64 44 34 

tourismehastiere@scarlet.be www.hastiere-tourisme.be

Begeleide wandeling

​Eeuwige rust in Waulsort en Hastière 

Een wandeling over de kerkhoven van Waulsort en Hastière-Lavaux. Het traject tussen de 2 dorpen gebeurt met eigen auto of fiets.

Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

Wat? - een begeleide wandeling in het Nederlands door Frank Huygens

Wanneer? - 27 oktober 2019

Prijs? - 3 euro

Waar? - vertrek op de parking aan het voormalige station van Waulsort

Info & reservering Reserveren verplicht via het Office du Tourisme de Hastière-sur-Meuse | rue Marcel Lespagne 27 | 5540 Hastière-Lavaux | 0032 82 64 44 34 |

tourismehastiere@scarlet.be www.hastiere-tourisme.be