rondleiden middeleeuwen

De middeleeuwen in de Vallée de la Haute-Meuse

Sinds mensenheugenis is de Maas, samen met de Schelde, de belangrijkste weg voor handel en leger geweest. Langs de 'onstuimige' rivier verdedigen de Naamse burchten zich tegen de Luikse prins-bisschoppen en de Franse koningen. Kleine handelsnederzettingen groeien uit tot welvarende omwalde steden. 

Gelukkig voor ons zijn in het voormalige graafschap Namen de sporen van de oorlogszuchtige en welvarende middeleeuwen nog alom aanwezig.


Dit thema leent zich ook uitstekend voor een toer in de Maasvallei langs verschillende locaties.

Impasse du Couret | Dinant

Dinant en de middeleeuwen

een intrigerende wandeling in het middeleeuwse Dinant waar welvarende handel in dinanderie en kerkelijke macht de stad aanzien en rijkdom schenken


In de Onze-Lieve-Vrouwekerk brengen romaanse en gotische portalen de bijbel tot leven. In nauwe straatjes van middeleeuwse origine staan nog enkele burgerwoningen in natuursteen en vakwerkbouw. Elders vindt men sporen van de stadsomwalling en van verdwenen kerken. Sinds het midden van de 19de eeuw herleeft de glorie van de middeleeuwen in de neogotische kapittelkerk en de neoromaanse gevangenis. Diverse woningen zijn opgetrokken in de traditionele Maaslandse stijl. De dinanderie die vanaf 1905 heropbloeit, laat ook zijn tekens achter in de stad.

Al wandelend ontdekken we het zichtbare, het herleefde en het haast onzichtbare van de middeleeuwse stad.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? - 1u30 | 2u | 3u

Bouvignes in de middeleeuwen

Sinds 1213 is Bouvignes de tweede stad in het graafschap Namen. Rond het grafelijke kasteel en de versterkte kerk groeit een bedrijvige gemeenschap van kopergieters, leerlooiers en pottenbakkers. Bouvignes verdedigt zich met omwallingen en het stoere fort Crèvecoeur tegen het naburige vijandelijke Dinant. Langs middeleeuwse steegjes ontdekken we het stadje zoals het meer dan vijfhonderd jaar geleden was.


Te boeken met of zonder bezoek aan het Maison du patrimoine médiéval mosan.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? 1u30 | 2u | 3u

Porte de La Val en Sint-Lambertuskerk | Bouvignes | ca. 1900
Maison du patrimoine médiéval mosan | MPMM | Bouvignes | G. Focant@SPW-AWaP

Maison du patrimoine médiéval mosan

Oude huizen, een rijk patrimonium, ambachten met traditie en de fameuze koperslagers. Treed binnen in het Maison du patrimoine médiéval mosan en neem een duik in de bewogen geschiedenis van de Maasvallei. Ontdek de rivier, de stad en het kasteel, leef mee met de middeleeuwse inwoners, hun religieuze en funeraire gebruiken, en leer het fijne kennen van de keramiek en de dinanderie. Laat je verrassen door de permanente presentatie met maquettes, multimedia, originele illustraties en authentieke archeologische vondsten. 

Naar keuze bezoeken we ook de tijdelijke tentoonstelling.


Meer informatie over het MPMM vindt u hier.

Wat? - een museumbezoek te voet

Duur? - 1u | 1u30

Extra kosten? inkomprijs MPMM