Moniat...

een idyllisch gelegen gehucht met een verrassende rijkdom

zicht op Moniat vanop de rotsen van Moniat

Moniat-sur-Meuse

Tot 1980 was het onooglijke gehucht Moniat (Waulsort-Hastière) een bedrijvige site gevoed door het heldere water van zijn ondergrondse stroompje. Stap mee en laat je verrassen door onvermoede nijverheden en rustgevende natuur.

We beginnen met een bezoek aan de 18de-eeuwse hoogoven en de tentoonstelling Het water van Monia tot Jaffa. Vervolgens kuieren we door het gehucht op zoek naar de verborgen overblijfselen van de nijverheid van weleer. 

Wat? - een wandeling te voet

Duur? - 1u

Mogelijke extra's - hapje en drankje ter plaatse

Bronnen van leven in Moniat en Freÿr

Een industriële site en een kasteel in Waulsort, wat kan meer verschillend zijn? En toch, Moniat en Freÿr zijn historisch nauw met elkaar verweven. Niet enkel behoorde Moniat tot de heerlijkheid Freÿr, hun beider aantrekkingskracht en rijkdom vloeien voort uit hun nabijgelegen bronnen. Ontdek hoe nijverheid tot ontspanning leidt en wat voor een goed geoliede machine een adellijk kasteel wel niet is.

We beginnen met een bezoek aan de 18de-eeuwse hoogoven en de tentoonstelling Het water van Monia tot Jaffa. Daarna kuieren we door het gehucht op zoek naar de verborgen overblijfselen van de nijverheid van weleer. Vervolgens wandelen we via een oude boswegel naar boven waarna we via de Chemin des Bateliers rustig afdalen naar de Source de La Rochette, de bron van Freÿr. De route slingert zich verder naar de Maasoever waar het kasteel en de tuin van Freÿr ons in al hun glorie opwachten. Na het bezoek stappen we via de oude spoorweg terug naar Moniat.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? - 4u

Extra kosten? - inkomprijs Kasteel van Freÿr

Mogelijke extra's - hapje en drankje na terugkeer

waterval in Moniat
interieur van een ijzergieterij (detail) | Léonard Defrance | 1789 | Walker Art Gallery

Moniat, een gehucht tussen rots en rivier

Tot 1980 was het onooglijke gehucht Moniat (Waulsort-Hastière) een bedrijvige site gevoed door het heldere water van het ondergrondse stroompje de Monia. Stap met ons mee en laat je verrassen door onvermoede nijverheden en rustgevende natuur.

We beginnen met een bezoek aan de 18de-eeuwse hoogoven en de tentoonstelling Het water van Monia tot Jaffa. Vervolgens kuieren we door het gehucht op zoek naar de verborgen overblijfselen van de nijverheid van weleer. Om af te sluiten zetten we er de pas in en wandelen via een oude boswegel naar de top van de rotsen van Moniat, waar we verbluft worden door het weidse uitzicht.

Wat? - een wandeling te voet

Duur? 3u

Mogelijke extra's - hapje en drankje ter plaatse